ИНФОРМАЦИЈА за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2018-2019 година, до 16.05.2019

Во периодот од 10-16.05.2019, пријавени се вкупно 134 нови случаи на мали сипаници. Од вкупниот број на ново пријавени заболени лица, 48 случаи се од Скопје, а останатите 86 се од 10 други градови во С. Македонија – Струга (25),…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2018/2019 (19-та недела, до 12.05.2019)

Неделни податоци Во текот на 19-та недела од 2019 година (05-12.05.2019), пријавени се 58 (I=2,8/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е двојно зголемување во споредба со минатата недела (n=25). Регистрираната инциденца оваа недела укажува на ниска активност на…

Прочитај Повеќе

15- МАЈ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА СЕМЕЈСТВОТО

Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 15 мај, како меѓународен ден на семејствата. Одбележување на овој ден ја нагласува важноста на семејството како основна единица во општеството, но и загриженоста за состојбата на семејствата низ целиот свет. Иако семејствата…

Прочитај Повеќе

ИНФОРМАЦИЈА за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2018-2019 година, до 09.05.2019

Во периодот од 03-09.05.2019, пријавени се вкупно 110 нови случаи на мали сипаници. Од вкупниот број на ново пријавени заболени лица, 43 случаи се од Скопје, а останатите 67 се од 11 други градови во С. Македонија – Куманово (26),…

Прочитај Повеќе

10 МАЈ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ

 ПО ПОВОД 10 МАЈ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ    Редовната физичка активност, како што се пешачењето, возењето велосипед или танцувањетo, не само што ве прави да се чувствувате добро, туку има и значајни придобивки за здравјето. Физичката активност…

Прочитај Повеќе