19 НОЕМВРИ СВЕТСКИ ДЕН НА ТОАЛЕТОТ

4,2 МИЛИЈАРДИ ЛУЃЕ ВО СВЕТОТ ЖИВЕАТ БЕЗ СООДВЕТНО УПРАВУВАНИ САНИТАРНИ УСЛУГИ, ЧЕСТОПАТИ СЕ СООЧУВААТ СО МНОГУ ФОРМИ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА.   673 милиони луѓе сè уште практикуваат дефекација на отворено ширум светот. На глобално ниво, најмалку 2 милијарди луѓе користат извор…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2018-2019 година, до 15.11.2019

Во периодот од 09-15.11.2019 година не се пријавени нови случаи на мали сипаници. Согласно со негативните резултати добиени од лабораториските испитувања, случајот пријавен во периодот од 02-08.11.2019 година, е отфрлен. Заклучно со 15.11.2019 година, вкупниот број на регистрирани случаи на…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (45 недела, до 10.11.2019)  

Неделни податоци Во текот на 45-та недела од 2019 година (од 04.11.2019 – 10.11.2019), пријавени се 39 (I=1,9/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 10 во споредба со минатата недела (n=29). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2018-2019 година, до 08.11.2019

Во периодот од 02-08.11.2019 година, пријавен е еден сомнителен случај за мали сипаници. Лабораториските испитувања се во тек. Заклучно со 08.11.2019 година, вкупниот број на регистрирани случаи на мали сипаници во републиката останува  1.901, со стапка на заболување од 91,9…

Прочитај Повеќе
Месец на машкото здравје: Рак на простата

Месец на машкото здравје: Рак на простата

Карциномот на простата e втора најчеста причина за смрт кај мажите во целиот свет, веднаш по карциномот на белите дробови Ретко се сретнува пред 40-тата година, додека кај мажите постари од 80 години е многу чест Веројатноста за појава на…

Прочитај Повеќе