СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2018/2019  (49 недела, до 09.12.2018)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 49-та недела од 2018 година (03.12-09.12.2018), во Република Македонија пријавени се 132 (I=6,4/100.000) новозаболени на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип, што е зголемување за 46,7% во споредба со…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2018/2019  (48 недела, до 02.12.2018)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 48-ма недела од 2018 година (26.11-02.12.2018), во Република Македонија пријавени се 90 (I=4,4/100.000) новозаболени на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип, што е зголемување за 21,6% во споредба со…

Прочитај Повеќе

Известување за надминување на прагот за информирање за РМ10 честичките и препораки

По добиеното Соопштение од Министерството за животна средина и просторно планирање на ден 4.12.2018 година, во кое според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбинтен воздух се информира за надминување на прагот за информирање за РМ10 честичките…

Прочитај Повеќе

3 Декември, Меѓународен  ден на лицата со посебни потреби

Денес, светското население е над 7 милијарди луѓе. Повеќе од една милијарда луѓе, или приближно 15% од светското население, живеат со некаква форма на попреченост. 80% живеат во земјите во развој, додека 50% од лицата со посебни потреби не можат…

Прочитај Повеќе

Краток преглед на остварените резултати согласно програма за заштита на населението од ХИВ за 2018 година

Краток преглед на остварените резултати согласно програма за заштита на населението од ХИВ за 2018 година (до 26 Ноември 2018 година) Епидемиолошки податоци Клучни факти за ХИВ во 2018 (СЗО) ХИВ и понатаму е значаен јавно здравствен проблем, досега 35…

Прочитај Повеќе