Ефекти од Скрининг-програмата за рано откривање на рак на грло на матка во Република Македонија по повод “Неделата за превенција на цервикалниот канцер”, 25-31 јануари 2015 година

Со цел намалување на инциденцата и смртноста на жените од рак на грло на матка во Република Македонија преку превентивни активности на институционално ниво, Владата на Република Македонија секоја година донесува Програма за рана детекција на малигни заболувања во Република…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2014/2015   (до 3-та недела, 18.01.2015)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2014/2015  (до 3-та недела, 18.01.2015)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАТОЦИ Во текот на 3-тата недела од 2015 година (од 12.01 – 18.01.2015 година), во Република Македонија се пријавени 876 новозаболени лица на групни пријави за заболени од грип, што во однос на минатата недела претставува зголемување на бројот…

Прочитај Повеќе
Извештај за спроведената вакцинација со вакцини против сезонски грип во Република Македонија, заклучно со 11.01.2015  (2 недела, 2015)

Извештај за спроведената вакцинација со вакцини против сезонски грип во Република Македонија, заклучно со 11.01.2015 (2 недела, 2015)

До затварањето на овој извештај, заклучно со втората недела од 2015 година (до 11.01.2015 год.) во епидемиолошките служби на Центрите за јавно здравје и нивните подрачни единици, на територија на Република Македонија вакцинирани со вакцина против сезонски грип се вкупно…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2014/2015  (до 2-ра недела, до 11.01.2015)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2014/2015 (до 2-ра недела, до 11.01.2015)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАТОЦИ Во текот на 2-рата недела од 2015 година (од 01 – 11.01.2015 година), во Република Македонија се пријавени 599 новозаболени лица на групни пријави за заболени од грип, што во однос на минатата недела претставува зголемување на бројот…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2014/2015   (до 1-ва недела, до 04.01.2015)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2014/2015  (до 1-ва недела, до 04.01.2015)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАТОЦИ Во текот на 1-вата недела од 2015 година (од 29.12.2014 – 04.01.2015 година), во Република Македонија се пријавени 332 (МБ 16,1/100.000) новозаболени лица од грип, што во однос на минатата недела претставува намалување на бројот на регистрирани случаи…

Прочитај Повеќе