СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (2-ра недела, до 12.01.2020)

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (2-ра недела, до 12.01.2020) Неделни податоци Во текот на 2-ра недела од 2020 година (06.01–12.01.2020), пријавени се 583 (I=28,2/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 2,8…

Прочитај Повеќе

Појава на кластер на случаи со пневмонија во Кина, поврзан со појава на нов Corona virus

Појава на кластер на случаи со пневмонија во Кина, поврзан со појава на нов Corona virus   На 31 Декември 2019 година, кинеските здравствени власти пријавија до СЗО кластер на случаи на пневмонија од непознато потекло во градот Вухан, провинција…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (1-ва недела, до 05.01.2020)

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (1-ва недела, до 05.01.2020) Неделни податоци Во текот на 1-ва недела од 2020 година (30.12.2019–05.01.2020), пријавени се 207 (I=10,0/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 31,0%…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (52-ра недела, до 29.12.2019)

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020(52-ра недела, до 29.12.2019) Неделни податоци Во текот на 52-ра недела од 2019 година (23.12–29.12.2019), пријавени се 158 (I=7,6/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (51-ва недела, до 22.12.2019)

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (51-ва недела, до 22.12.2019) Неделни податоци Во текот на 51-ва недела од 2019 година (16.12–22.12.2019), пријавени се 145 (I=7,0/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 57,6%…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020 (50-та недела, до 15.12.2019)

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (50-та недела, до 15.12.2019) Неделни податоци Во текот на 50-та недела од 2019 година (09.12–15.12.2019), пријавени се 92 (I=4,5/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 26,0%…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП/ ЗАБОЛУВАЊА СЛИЧНИ НА ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (49-та недела, до 08.12.2019)

Неделни податоци Во текот на 49-та недела од 2019 година (02-12–08.12.2019), пријавени се 73 (I=3,5/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е намалување за 33,0% во споредба со минатата недела (n=109). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во епидемијата 2018-2019 година, до 06.12.2019

Во текот на периодот од 19.10-06.12.2019 година, односно по пријавувањето на последниот лабораториски потврден случај на мали сипаници, пријавени се два сомнителни случаи на мали сипаници, кои по направеното епидемиолошко и лабораториско истражување се отфрлени. Кумулативни податоци за епидемиолошката состојба…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (48-ма недела, до 01.12.2019)  

Неделни податоци Во текот на 48-ма недела од 2019 година (25.11.2019 – 01.12.2019), пријавени се 109 (I=5,3/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 32,9% во споредба со минатата недела (n=82). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на…

Прочитај Повеќе

3 Декември, Меѓународен  ден на лицата со посебни потреби

Меѓународните денови служат како одлични прилики за да ја едуцираат јавноста за прашања од интерес, да ја мобилизираат политичката волја и ресурсите во решавање на глобалните проблеми, а исто така, и да ги слават и зајакнат достигнувањата на човештвото. Оваа…

Прочитај Повеќе