СКРИНИНГ НА РАКОТ НА ДОЈКА КАЈ ЖЕНИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА  МАКЕДОНИЈА

СКРИНИНГ НА РАКОТ НА ДОЈКА КАЈ ЖЕНИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Ракот на дојка е болест кај која клетките на дојката растат неконтролирано.  Ракот на дојката е најчесто малигно заболување кај жените и најчеста причина за смрт. Секоја осма жена ќе се соочи со ова заболување во текот на својот живот.…

Прочитај Повеќе

Светски ден на миење на рацете

„Се работи за нашата иднина – Ајде заедно да одиме напред“   Светскиот ден на миење раце е ден за промоција за миење на раце со сапун како лесен, ефикасен и достапен начин за спречување на болести и спасување животи. Од…

Прочитај Повеќе

Меѓународен ден на сиромаштија- 17 октомври

Преку резолуцијата 47/196, усвоена на 22 декември 1992 година Генералното собрание на Обединетите Нации (ОН), го прогласи 17 октомври за Меѓународен ден за искоренување на сиромаштијата и ги покани сите држави да го посветат денот на презентирање и промовирање соодветно…

Прочитај Повеќе