КАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА КОЖА – МЕЛАНОМ

  Што е меланом? Меланомот е најсериозниот, најмалигниот карцином на кожата и слузниците. Се шири многу брзо по лимфен и крвен пат во другите делови на телото и тогаш неговото лекување е потешко, a исходот може да биде и фатален.…

Прочитај Повеќе
Светскиот ден на борбата против ракот 2020

Светскиот ден на борбата против ракот 2020

Светскиот ден на борбата против ракот 2020 Светскиот ден на борбата против ракот се забележува  на 4 февруари, основан од страна на Унијата за Меѓународна контрола на рак. Институт за јавно здравје редовно објавува бројки за  малигни неоплазми, кои се…

Прочитај Повеќе
Кампања за јакнење на свеста за грипот

Кампања за јакнење на свеста за грипот

Кампања за јакнење на свеста за грипот и важноста од вакцинација против сезонски грип особено кај лица со висок ризик од сериозна инфекција со можни компликации се спроведува секоја година во Октомври во Европа со подршка на Светската здравствена организација…

Прочитај Повеќе

Кампања за превенција на рак на дојка

Кампања за превенција на рак на дојка 2018 – материјали за симнување Упаство за самопреглед на дојка – симни PDF Udhëzues për vetkontrollim të gjirit – shkarko PDF Презентација – Рак на дојка – симни PowerPoint презентација Prezantim – Kanceri i gjirit – shkarko…

Прочитај Повеќе