Сектор за контрола и следење на заразни болести

 

грип 2019  (pdf)

вакцинација и грип (постер)  (mk) (alb)

флаер за грип  (mk) (alb)

флаер за здравствени работници  (mk) (alb)

 

 

 

 

Мали сипаници и како да се заштитите/ Fruthi dhe si të mbrohemi

флаер (македонски)

флаер (албански)

 

Сезона на грип. Како најдобро да се заштитиш? Вакцинирај се! / Çfarë din për GRIPIN? Si të mbrohesh më mirë? Vaksinohu!

Препораки за заштита од грип за општа популација – превземи флаер (ПДФ) | Rekomandime për mbrojtje nga gripi për popullatën në përgjithësi – shkarko flaerin (PDF)
Препораки за заштита од грип за стари лица – превземи флаер (ПДФ) | Rekomandime për mbrojtje nga gripi për popullatën e moshuar (mbi 65 vjet)  – shkarko flaerin (PDF)
Кампања за јакнење на свеста за грипот 2018 / Fushatë për të rritur ndërgjegjësimin për gripin 2018

Здравствени работници – превземи флаер (ПДФ) | Punëtorët shëndetësor – shakarko flaerin (PDF)
Бремени жени – превземи флаер (ПДФ) | Gratë shtatzëna – shakarko flaerin (PDF)
Лица постари од 65 години – превземи флаер (ПДФ) | Të moshuarit (mbi 65 vjet) – shakarko flaerin (PDF)
Лица со здравствени проблеми – превземи флаер (ПДФ) | Njerëzit me probleme shëndetësore – shakarko flaerin (PDF)

Ваксинацијата против грип е безбедна – превземи постер (ПДФ) | Vaksinimi kundër gripit është i sigurt – shkarko posterin (PDF)

 

ГРИП

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА-Грипот во зимскиот период и како да се заштитите од него

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Вакцинирајте се против грип доколку имате над 65 години

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Вакцинирајте се против грип доколку имате здравствени проблеми

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Заштитете се себе си и вашите пациенти од грип

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Грип и бременост

 

Зика

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЈАВНОСТА

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО АВТОХТОНИ СЛУЧАИ НА ЗИКА

 

Грипот во зимскиот период и како да се заштитите од него

Превземи PDF

 

Зика вирусна инфекција

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1 – Информации за населението

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 2 – Практични совети за патниците

 

Информации за MERS CoV

PDF БРОШУРА ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

PDF БРОШУРА ЗА НАСЕЛЕНИЕ

Привремен совет за патниците во врска со Респираторниот синдром на Блискиот исток – корона вирус

Упатство PDF

 

БОЛЕСТИ КОИ СЕ ПРЕНЕСУВААТ ПРЕКУ ВЕКТОРИ И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА        

ПРЕВЗЕМИ ДОКУМЕНТ СО ИНФОРМАЦИИ ЗА БОЛЕСТИ КОИ СЕ ПРЕНЕСУВААТ ПРЕКУ ВЕКТОРИ И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА

 

Едукативен материјал за туларемија

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ ЗА ТУЛАРЕМИЈА – ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО

ПРЕВЗЕМИ  PDF ДОКУМЕНТ ЗА ТУЛАРЕМИЈА – ПРОТОКОЛ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ НА МАТИЧНИТЕ ДОКТОРИ

 

Чекори кои треба да ги превземете доколку имате симптоми слични на грип

Чекори кои треба да ги превземете доколку имате симптоми слични на грип (PDF)

 

ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕБОЛА

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР

 


 

Лаборатории

Подготвеност за одговор при вектор преносливи инфекции

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1- ВЕКТОРИ И БОЛЕСТИ

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 2 – ШТО Е ВЕКТОР

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 3 – ЖИВОТЕН ЦИКЛУС НА ИНСЕКТИТЕ

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 4 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ AEDES (ДЕНГА И ЧИКУНГУНИЈА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 5 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ ANOPHELES (МАЛАРИЈА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 6 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ CULEX (ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 7 – ПЕСОЧНИ МУВИ PHLEBOTOMINAE (ЛИШМАНИОЗА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 8 – МУШИЧКА CULICOIDES (БОЛЕСТ НА СИН ЈАЗИК)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 9 – НАПРЕДОК ВО ИСТРАЖУВАЊЕТО

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 10 – ЦРНИ МУВИ SIMULIUM (ОНХОЦЕРКОЗА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 11 – ЦЕ-ЦЕ МУВИ (БОЛЕСТ НА СПИЕЊЕ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 12 – БУБАЧКИ TRIATOMINAE (ШАГАСОВА БОЛЕСТ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 13 – ВОШКИ (ТИФУС)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 14 – БОЛВИ (ЧУМА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 15 – ВЕКТОРСКИ БОЛЕСТИ, КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ И ГЛОБАЛИЗАЦИЈА

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 16 – КРЛЕЖИ (ЛАЈМСКА БОЛЕСТ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 17 -ИЗЛОЖБА- ВЕКТОРИ, БОЛЕСТИ

 

KАМПАЊА: РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ (29.09-27.10)

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ВО PDF ЗА ДОКТОРИТЕ

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ВО PDF ЗА НАСЕЛЕНИЕТО

ПРЕВЗЕМИ ПОСТЕР ВО PDF ЗА АПТЕКИТЕ

5 мај – Светски ден за хигиена на рацете

 ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1

Европски ден за рационална употреба на антибиотици – 18 ноември

Флаер  Европски ден на рационална употреба на антибиотиците (PDF)

 

 

ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈА     

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈА

 

ХИГИЕНТА НА РАЦЕТЕ Е ЕДНОСТАВНО И ЕФЕКТИВНО РЕШЕНИЕ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ШИРЕЊЕТО НА ИНФЕКЦИИ        

Флаер

Флаер АЛ.

Постер1

Постер 2

 

 18 НОЕМВРИ – ЕВРОПСКИ ДЕН ЗА РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

Превземи флаер

 

 

 

Сектор за промоција, анализа и следење на незаразни болести

 

Светски ден на срцето 2019

ФЛАЕР – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 2019

ПРЕВЗЕМИ ПОСТЕР

 

 

 

4 Февруари – Светски ден против ракот

ПРЕВЗЕМИ PDF 1- КЛУЧНИ ПОРАКИ (МАК.)

ПРЕВЗЕМИ PDF 2- КЛУЧНИ ПОРАКИ (АЛБ.)

ПРЕВЗЕМИ PDF 3-МАЛИГНИ НЕОПЛАЗМИ (МАК.)

ПРЕВЗЕМИ PDF 4-МАЛИГНИ НЕОПЛАЗМИ (АЛБ.)

ПРЕВЗЕМИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА

Малигни неоплазми (mk pptx(alb pptx)

 

 

Светски ден без тутун, 31 мај 2017

брошура за Светски ден без тутун

презентација – Светски ден без тутун, (1)

презентација – Светски ден без тутун, (2)

 

Кампања: Меланом

флаер (македонски)

флаер (албански)

 

7 Април – Светски ден на здравјето

ПРЕПОРАКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА ДЕПРЕСИЈА (pptx)

4 Февруари Светски ден на ракот

флаер 1 – Да го победиме ракот заедно

флаер 2 – Светски ден на ракот 2017

 

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

превземи флаер

превземи постер

 

26 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЈА

 ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР 

 

Акциски план за сексуално и репродуктивно здравје за 2016 година

ПРЕВЗЕМИ PDF

 

Мултисекторска стандардна оперативна процедура за превенција и одговор на родово базирано насилство

ПРЕВЗЕМИ PDF

 

Протокол за сексуално и репродуктивно здравје мобилна амбуланта во транзитните центри

ПРЕВЗЕМИ PDF

 

Шематски приказ на минимален основен пакет на услуги за репродуктивно здравје

ПРЕВЗЕМИ PDF

 

Светски ден без тутун 2016 година: Подгответе се за унифицирано пакување на цигарите

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА

ПРЕВЗЕМИ ПОСТЕР 

 

10 мај – Светски ден на физичка активност

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

ПРЕВЗЕМИ PDF ФЛАЕР ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

 

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО – 2016

ПРЕВЗЕМИ СЛИКА 1 ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

ПРЕВЗЕМИ СЛИКА 2 ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

 

ОПШТИ ПОРАКИ ЗА РАК

Превземи постер 1

Превземи постер 2

Превземи постер 3

“Подари орган, спаси живот!”

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР (PDF)

 

УПАТСТВО ЗА ПРОЦЕНКА НА ПОВРЗАНОСТА НА СОСТОЈБАТА НА ИНВАЛИДИТЕТ И ЖИВОТНАТА И РАБОТНАТА СРЕДИНА НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

ПРЕВЗЕМИ УПАТСТВО (PDF)

 

Колоректален карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

Рак на грло на матка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

ПРЕВЗЕМИ PDF ФЛАЕР 

ПРЕВЗЕМИ PDF ПОСТЕР

ПРЕВЗЕМИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА (PPT)

PDF флаер

 

31 Мај, Светски ден за борба против пушење

PDF БРОШУРА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

 

ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ!

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

 

Информации и совети за нови родители

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

Колоректален карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

Рак на дојка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

Рак на грло на матка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 29 СЕПТЕМВРИ 2014      

Флаер МК (PDF)

Флаер АЛБ (PDF)

Состојба со циркулаторни заболувања во Република Македонија 2011-2013 (PDF)

Gjendja me sëmundjet e qarkullimit të gjakut ne Republiken e Maqedonise ne periudhen 2011-2013 (PDF)

 

МАРТ – МЕСЕЦ НА БОРБА ПРОТИВ РАК НА ДЕБЕЛО ЦРЕВО      

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ПРОТИВ РАК НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО

 

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА, ОД 20-26 ЈАНУАРИ 2014          

ПРЕВЗЕМИ ДОКУМЕНТ ЗА СОСТОЈБАТА И ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОД СКРИНИНГ НА ГРЛО НА МАТКА КАЈ ЖЕНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА ВОЗРАСТ ОД 36-48 ГОДИНИ ВО 2013 ГОДИНА

 

Прирачник за правилна исхрана на доенчиња и мали деца

Прирачник за правилна исхрана на доенчиња и мали деца (PDF)

 

4 Февруари 2012 Светски ден за борба против ракот

Состојба со малигни неоплазми во Република Македонија и во светот, во период од 2001 до 2010 година

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИТЕ НА РАБОТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2009-2010

Информација (PDF)

 

 

 

Сектор за здравствена екологија

КАКО ДА СПРЕЧИМЕ ИНФЕКЦИИ ПОВРЗАНИ СО ХРАНАТА ВО ЖЕШКИТЕ ЛЕТНИ ДЕНОВИ 06/12/2019

ПРЕПОРАКИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ЗАШТИТА ОД ШТЕТНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЕФЕКТИ ОД ТОПЛОТНИ БРАНОВИ

Препораки за заштита од високите температури 08/08/2019

МИКРОПЛАСТИКА ВО ВОДА ЗА ПИЕЊЕ 08/29/2019

 

ТОПЛОТНИ БРАНОВИ

ПОБЕДИ ЈА ТОПЛИНАТА

 

Светски ден на водата 2017

Презентација за Светскиот ден на водата 2017

Флаер за Светскиот ден на водата 2017

 

СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

ПРЕВЗЕМИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

 

Основни наоди од Студијата за исхрана на населението во Р.М.

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ

Совети за постапување со храната во жешките летни денови

PDF ДОКУМЕНТ

 

Последици од поплави: сè што треба да знаете, за да го заштитите своето здравје

 

Светски ден на водата 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ (мкд)

DOKUMENT PDF PËR Dita botërore e ujit 2015 

 

 

КАКО ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН?      

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА СОЦИЈАЛНИ И ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

 

 

Светски ден на здравјето – 7 април 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 1 : БЕЗБЕДНА ХРАНА, ОД НИВА ДО ТРПЕЗА

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 2 : КВИЗ: КОЛКУ Е БЕЗБЕДНА ВАШАТА ХРАНА?

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 3 : ПЕТ КЛУЧА ДО БЕЗБЕДНА ХРАНА

 

Исхрана на пациенти болни од карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Здравје=физичка активност

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Исхрана и процес на зараснување на рани

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Здрава исхрана за деца од основно училиште

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Да старееме здраво

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Хиперсензитивност и алергија на храна

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

 

Превентивни мерки за студени бранови

СОВЕТИ ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ-(мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА МАТИЧНИ ЛЕКАРИ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА ПОШИРОКА ЈАВНОСТ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА РАБОТНИЦИ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА МАТИЧНИ ЛЕКАРИ (алб)-PDF

СОВЕТИ ЗА ПОШИРОКА ЈАВНОСТ (алб) – PDF

СОВЕТИ ЗА РАБОТНИЦИ (алб) – PDF