Për të gjithë udhëtarët (të rritur dhe fëmijë) që vijnë nga vendet e rrezikuara me COVID-19, në përputhje me rekomandimet e Komisionit për sëmundjet infektive në kuadër të Ministrisë së shëndetësisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, rekomandohet izolimi në shtëpi prej 14 ditësh nga data e hyrjes në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Për personat që kanë qenë në kontakt me rast të konfirmuar me COVID-19, Inspektorati shtetëror sanitar dhe shëndetësor ka dhënë vendime për mbikqyrje shëndetësore dhe izolim shtëpiak.

Izolimi në shtëpi përfshin një qëndrim 24-orësh në shtëpi për 14 ditë:

 • qëndrim në një dhomë të veçantë (sipas mundësive),
 • mbajtja e detyrueshme e maskës mbrojtëse (maskë kirurgjikale),
 • vetëkontrollimi – matja e temperaturës trupore, të paktën dy herë në ditë,
 • komunikim me anëtarët e shtëpisë në një distancë prej të paktën 2 metra,
 • larje të shpeshta, të hollësishme të duarve për të paktën 20 sekonda dhe ruajtjen e higjienës personale dhe të përgjithshme të shtëpisë,
 • ventilimi (ajrosja) i shpeshtë i shtëpisë, veçanërisht dhoma ku personi qëndron në izolim shtëpiak,
 • përdorimi i rregullt i mjeteve për dezinfektim me bazë alkooli dhe klori,
 • të rriturit të mos shkojnë në punë,
 • fëmijët të mos ndjekin mësimin dhe institucionet parashkollore.

Nëse shfaqen simptoma të tilla si temperaturë e lartë dhe ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje, dhimbje të muskujve, ose barkqitje, personi të paraqitet mënjëherë në Shërbimin Epidemiologjik në Qendrën kompetente për Shëndet Publik ose njësinë e saj rajonale (varësisht nga qyteti ku jetojnë)  ose shërbimin “Alo Doktor”:

 • QSHP Manastir 071 261 330
 • QSHP Veles 071 219 278
 • NJR Gjevgjeli 078 545 444
 • QSHP Koçan 071 373 913
 • QSHP Kumanovë 070 215 851
 • QSHP Ohër 070 723 029
 • QSHP Prilep 076 475 747
 • QSHP Shkup 071 289 614
 • QSHP Strumicë 072 235 543
 • QSHP Tetovë 075 240 464
 • NJR Gostivar 076 365 161
 • QSHP Shtip 078 365 613
 • ISHP Shkup 078 387 194
 • ShSh “Alo Doktor” 02/15 123