Информации за вакцинација против сезонски грип

Информации за вакцинација против сезонски грип

Секој кој е на возраст над 65 години, има здравствени проблеми, e бремена жена или е здравствен работник, треба да се вакцинира против сезонски грип еднаш годишно. “Секоја година околу 500.000 луѓе во светот умираат поради компликации од грип. Околу 10% од…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2017/2018  (40 недела, до 08.10.2017)

Во текот на 40-тата недела од 2017 година (од 02.10.2016 – 08.10.2016), во Република Македонија пријавени се 3 (I=0,1/100.000) случаи на групни пријави за заболени од грип, во споредба со 23 заболени кои биле пријавени во истиот период минатата сезона.…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2016/2017   (7 недела, до 19.02.2017)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017  (7 недела, до 19.02.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на седмата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 220 новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип, што претставува намалување од 43,0% во споредба со минатата недела кога беа пријавени 386 случаи.…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2016/2017  (5 недела, до 05.02.2017)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017 (5 недела, до 05.02.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на петтата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 563 (I=27,2/100.000) новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип, што претставува намалување од 53,0% во споредба со минатата недела кога беа пријавени 1.199…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2016/2017  (3 недела, до 22.01.2017)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017 (3 недела, до 22.01.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на третата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 2.417 новозаболени лица со инциденца од 116,8 на 100.000 жители, што претставува намалување од 55,8% во споредба со минатата недела кога беа пријавени…

Прочитај Повеќе