31 мај – Светски ден без тутун

31 мај – Светски ден без тутун

Тутунот и здравјето на белите дробови   Секоја година, на 31 мај, Светската здравствена организација (СЗО) и глобалните партнери го прославуваат Светскиот ден без тутун. Годишната кампања е можност за подигнување на свеста за штетните и смртоносни ефекти на употребата…

Прочитај Повеќе
Светски ден на здравјето 2019

Светски ден на здравјето 2019

Клучни пораки Здравјето е човеково право; време е за здравје за сите. Ние знаеме дека универзалната здравствена покриеност е можна, ајде да го направиме тоа! Универзалната здравствена покриеност значи дека сите луѓе имаат пристап до квалитетни здравствени услуги што им…

Прочитај Повеќе

24 МАРТ – СВЕТСКИ ДЕН НА ТУБЕРКУЛОЗАТА

Секоја година се одбележува  Светскиот ден на туберкулозата (ТБ) 24ти март со цел подигнување на јавната свест за катастрофалните, здравствени, економски и социјални последици од ТБ и воедно да се интензивираат напорите за ставање крај на глобалната епидемија од ТБ.…

Прочитај Повеќе

4 ФЕВРУАРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА РАКОТ

Секоја година, 4 февруари, Светскиот ден на ракот ни дава право на сите низ светот да дадеме поддршка, да го подигнеме колективно гласот, да преземеме лична акција и да вршиме притисок врз владите да сторат повеќе. Светскиот ден на ракот…

Прочитај Повеќе

24 МАРТ – СВЕТСКИ ДЕН НА ТУБЕРКУЛОЗАТА

Светскиот ден на туберкулоза оваа година  се одбележува под мотото- Се бараат: лидери за слободен свет, свет без туберкулоза! Секоја година Светскиот ден на туберкулозата се одбележува на 24-ти март, со цел да се подигне  јавната свеста за катастрофалните здравствени,…

Прочитај Повеќе