СОСТОЈБА СО ХИВ/СИДА ВО СВЕТСКИ, ЕВРОПСКИ РАМКИ И Р. МАКЕДОНИЈА, ВО 2016 ГОДИНА

СОСТОЈБА СО ХИВ/СИДА ВО СВЕТСКИ, ЕВРОПСКИ РАМКИ И Р. МАКЕДОНИЈА, ВО 2016 ГОДИНА

ГЛОБАЛНА ХИВ СТАТИСТИКА 18,2 милиони [16,1 милиони – 19,0 милиони] луѓе имале пристап до антиретровирусна терапија (јуни 2016 година) 36,7 милиони [34,0 милиони – 39,8 милиони] луѓе во светот живеат со ХИВ (крај на 2015 година) 2,1 милиони [1.800.000-2.400.000] луѓе…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2015/2016 (5 недела, до 07.02.2016)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2015/2016 (5 недела, до 07.02.2016)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАТОЦИ Во текот на 5-тата недела од 2016 година (01.02 – 07.02.2016), во Република Македонија од 28 извештајни единици пријавени се 3.127 случаи на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 151,1 на 100.000 жители, што претставува зголемување за…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

На самиот почеток на сезоната на грип, во текот на 40-та недела од 2015 година (28.09-04.10.2014), во Македонија се регистрирани 5 случаи на заболени лица од грип, во споредба со 10 заболени кои биле пријавени во истиот период минатата сезона.…

Прочитај Повеќе
Факти за ХИВ/СИДА во Република Македонија за 2014 година

Факти за ХИВ/СИДА во Република Македонија за 2014 година

Факти за ХИВ/СИДА во  Република Македонија во периодот 1987 – 2014 година (28.11.2014) Податоците наведени подолу сумарно ја прикажуваат состојбата со ХИВ/СИДА  болеста во Р. Македонија. Првиот ХИВ позитивен случај во Р. Македонија се регистрира во 1987 година. Прво лице заболено од…

Прочитај Повеќе