СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2017/2018  (15 недела, до 15.04.2018)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 15-та недела од 2018 година, во пријавени се 137 случаи на грип/заболувања слични на грип со инциденца од 6,6 на 100.000 жители, што е намалување за 24% во споредба со минатата недела. Споредено…

Прочитај Повеќе

Видео: Медицинска ентомологија објаснета во движење

Ова видео развиенo од Институтот за истражувања и развој (IRD) и  Пастеровиот Институт од Париз,Франција, ја објаснува суштинската улога што медицинската ентомологија ја има во точната идентификација на инсектите- вектори на заразните болести, а со тоа и проценка на нивниот ризик за човечката популација. Медицинската…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2017/2018  (14 недела, до 08.04.2018)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 14-та недела од 2018 година, во пријавени се 181 случаи на грип/заболувања слични на грип со инциденца од 18,7 на 100.000 жители, што е намалување за 53% во споредба со минатата недела. Споредено…

Прочитај Повеќе

ГОВОР НА ПРОФ. Д-Р ЕЛЕНА ЌОСЕВСКА, по повод 7 Април – светски ден на здравјето 2018 година, на свеченоста под мотото: “УНИВЕРЗАЛНА ЗДРАВСТВЕНА ПОКРИЕНОСТ ЗА СЕКОЈ НАСЕКАДЕ – ЗДРАВЈЕ ЗА СИТЕ! “

Тема: СОРАБОТКА НА РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ РАЗВОЈНИ ЦЕНТРИ И ГРАДЕЊЕ НА НОВИ МОЖНОСТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО ВО ЈУГО ИСТОЧНА ЕВРОПА ВО ОБЛАСТА НА ЈАВНО-ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСЛУГИ Почитувани дами и господа, Република Македонија стана членка на Здравствената…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2017/2018  (13 недела, до 01.04.2018)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 13-та недела од 2018 година (од 26.03.2018 – 01.04.2018), во Република Македонија пријавени се 386 (I=18,7/100.000) новозаболени од грип/заболувања слични на грип, што е намалување за 44% во споредба со минатата недела. Во…

Прочитај Повеќе