На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 16.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво167.511 (13.903 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 6.606 (862 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 81.077 (29 нови)

Број на смртни случаи – 3.218 (14 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 86.434 (13.874 нови)

Број на смртни случаи – 3.388 (848 нови)

Број на зафатени земји/региони – 151 (4 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 24 (6 импортирани и 18 со локална трансмисија)

Број на случаи по исход:

  • Активни случаи – 23
  • Излечени – 1

Денови од последно пријавување на потврден случај – 0

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 16.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

 

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 81077 29 3218 14 Локална трансмисија Високо
Италија 24747 3590 1809 368 Локална трансмисија Високо
Иран 14991 2262 853 245 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореја 8236 74 75 0 Локална трансмисија Високо
Шпанија 7753 2000 288 152 Локална трансмисија Високо
Франција 5380 911 127 36 Локална трансмисија Високо
Германија 4838 1043 12 4 Локална трансмисија Високо
Швајцарија 2200 841 13 2 Локална трансмисија Високо
САД 1678 0 41 0 Локална трансмисија Високо
Велика Британија 1395 251 35 14 Локална трансмисија Високо
Холандија 1135 176 20 8 Локална трансмисија Високо
Белгија 1085 396 5 5 Локална трансмисија Високо
Норвешка 1077 170 1 0 Локална трансмисија Високо
Шведска 992 68 3 3 Локална трансмисија Средно
Австрија 959 159 1 0 Локална трансмисија Средно
Данска 898 71 1 1 Локална трансмисија Средно
Јапонија 814 34 24 2 Локална трансмисија Средно
Малезија 553 315 0 0 Локална трансмисија Средно
Катар 401 64 0 0 Локална трансмисија Средно
Грција 331 103 4 2 Локална трансмисија Средно
Канада 304 60 1 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 298 0 5 0 Локална трансмисија Средно
Чешка 298 84 0 0 Локална трансмисија Средно
Финска 267 57 0 0 Локална трансмисија Средно
Португалија 245 133 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 243 31 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 221 10 1 1 Локална трансмисија Средно
Словенија 219 78 0 0 Локална трансмисија Средно
Естонија 205 126 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 200 22 0 0 Локална трансмисија Средно
Бразил 200 79 0 0 Локална трансмисија Средно
Ирска 169 40 2 0 Локална трансмисија Средно
Романија 158 35 0 0 Локална трансмисија Средно
Полска 150 39 3 0 Локална трансмисија Средно
Филипини 140 0 12 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 138 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Египет 126 33 2 0 Локална трансмисија Средно
Ирак 124 31 9 0 Локална трансмисија Средно
Индонезија 117 0 4 0 Локална трансмисија Средно
Индија 114 7 2 0 Локална трансмисија Средно
Тајланд 114 39 1 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 112 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Саудиска Арабија 103 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Либан 99 6 3 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 98 13 0 0 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 92 0 5 0 Локална трансмисија Средно
Чиле 75 14 0 0 Локална трансмисија Средно
Перу 71 28 0 0 Локална трансмисија Средно
Русија 63 29 0 0 Импортирани случаи Средно
Словачка 61 17 0 0 Локална трансмисија Средно
Виетнам 57 4 0 0 Локална трансмисија Средно
Аргентина 56 11 2 0 Локална трансмисија Средно
Мексико 53 12 0 0 Импортирани случаи Средно
Пакистан 52 24 0 0 Импортирани случаи Средно
Бугарија 51 8 2 0 Локална трансмисија Средно
Јужноафриканска Република 51 13 0 0 Локална трансмисија Средно
Брунеи 50 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Хрватска 49 12 0 0 Локална трансмисија Ниско
Алжир 49 12 3 0 Локална трансмисија Ниско
Панама 43 16 1 0 Локална трансмисија Ниско
Албанија 42 4 1 0 Локална трансмисија Ниско
Србија 41 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Унгарија 39 7 1 1 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 38 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 38 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Еквадор 37 14 2 2 Локална трансмисија Ниско
Белорусија 36 15 0 0 Локална трансмисија Ниско
Грузија 33 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кипар 33 12 0 0 Импортирани случаи Ниско
Летонија 31 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 28 10 1 0 Локална трансмисија Ниско
Сенегал 26 5 0 0 Локална трансмисија Ниско
Ерменија 26 18 0 0 Локална трансмисија Ниско
Колумбија 24 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 23 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Молдавија 23 11 0 0 Импортирани случаи Ниско
Оман 22 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малта 21 9 0 0 Импортирани случаи Ниско
Азербејџан 19 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 19 8 0 0 Локална трансмисија Ниско
Босна и Херцеговина 18 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Тунис 18 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 16 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мартиник 15 5 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 14 5 0 0 Импортирани случаи Ниско
Северна Македонија 13 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Малдиви 13 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Камбоџа 12 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Фарски острови 11 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Боливија 11 8 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јамајка 10 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Реинион 9 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 9 7 0 0 Се истражува Ниско
Парагвај 8 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Француска Гвајана 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 7 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Казакстан 6 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нов Зеланд 6 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Гваделуп 6 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 6 5 0 0 Импортирани случаи Ниско
Турција 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бангладеш 5 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Руанда 5 5 0 0 Локална трансмисија Ниско
Гвајана 4 3 1 0 Локална трансмисија Ниско
Куба 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Узбекистан 4 4 0 0 Се истражува Ниско
Уругвај 4 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 3 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Порторико 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Полинезија 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камерун 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Брегот на Слоновата Коска 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 3 2 0 0 Се истражува Ниско
Андора 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Џерзи 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Венецуела 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хондурас 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Курасао 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Се истражува Ниско
Демократска Република Конго 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Намибија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гана 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тринидад и Тобаго 2 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Сејшели 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Се истражува Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Се истражува Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Антигва и Барбуда 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Винсент и Гренадини 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кајмански острови 1 0 1 1 Импортирани случаи Ниско
Мајот 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Екваторска Гвинеја 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Габон 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Централноафриканска Република 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Конго 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гвинеја 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Етиопија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кенија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Судан 1 0 1 1 Импортирани случаи Ниско
Мавританија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гватемала 1 0 1 0 Импортирани случаи Ниско
Суринам 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Света Луција 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Есватини (Свазиленд) 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат од ризични земји во Македонија

http://www.iph.mk/korona-preporaki/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://www.iph.mk/covid-19-kako-da-se-zastitite-sebesi/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

  • За упатства за здравствените работници

http://www.iph.mk/posteri-corona-zr-lzo-i-mienje-race/

http://www.iph.mk/kontrola-na-infekcija-covid19-lzo/

 

 

 

 

 

 

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Лицата кои имаат симптоми на грип или симптоми слични на грип (покачена температура над 38°С, треска, отежнато дишење, болки во градите, сува кашлица и др.), од страна на избраниот лекар прво да се прашаат за историја на патување во странство и можен контакт со потврден случај.

 

Само доколку лицето со симптоми патувало во земја со висок ризик или среден ризик или имал контакт со потврден случај да се упатува да се јават на дежурните телефони на АЛО ДОКТОРЕ, ЦЈЗ или ИЈЗ.

 

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавите на следните телефонски броеви:

 

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово                        070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

листа на земји