Актуелности

Image
ИСХРАНА ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ

„Лесни; и квалитетни оброци Кога е топло, подобро е да се придржувате до лесни, разновидни, добро избалансирани и редовни оброци, сочинети од сезонски намирници. Храната со висока сод...

Image
Месечен билтен за движењето на заразните заболувања за јуни 2024 година

Погледнете го месечниот билтен за движењето на заразните болести со клик на следниот линк: Месечен билтен за движењето на заразните заболувања за јуни 2024 година

Image
Интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски за „Слбоден печат“ - Појаснување на акциониот план за превенирање на последиците од топлотните бранови врз здравјето на населението во Република Македонија

Според граѓаните, праговите за жолт, портокалов и црвен аларм треба да се спуштат за некој степен подолу, а според надлежните од Институтот за јавно здравје, тие во иднина може само да се зг...

Image
ВНЕС НА ВОДА И ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ

Како треба да биде внесот на вода при топло време? Во летно време, пиењето на вода треба да е континуиран процес, не треба да се чека ожеднување или момент на влошување на здравстве...

Image
ЈАВНО-ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ

Како топлото време влијае на нашето здравје и што да направиме? Кога амбиенталниот воздух се приближува или ја надминува нормалната телесна температура од отприлика 36,7°С способноста н...

Image
Јавно-здравствени препораки за летни патувања

Топлото време често значи поголем ризик од болести поврзани со топлина, повеќе активности на отворено и повеќе убоди од инсекти. Следете ги советите на Институтот за јавно здравје на Републи...

Image
Информација за состојба со голема кашлица во РСМ заклучно со 04.07.2024

Информација за состојба со голема кашлица во РСМ заклучно со 04.07.2024