Актуелности

Image
ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБА СО ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО Р. СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО 2024 ГОДИНА, ЗАКЛУЧНО СО 07.03.2024

  Неделни податоци   Во периодот од 01-07.03.2024 година пријавени се 50 нови случаи на голема кашлица. Во однос на географската дистрибуција, најголем дел од случаите се пријав...

Image
8 Март – ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ЖЕНАТА

    ДА ИСПИРИРАМЕ ИНКЛУЗИЈА   Интернационалниот ден на жената 8 Март, оваа година, 2024, се прославува под мотото „Да инспирираме инклузија; и има за цел вклучувањ...

Image
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (9 недела, до 3.3.2024)

 СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (9недела, до 3.3.2024)

Image
Обука за трговија со луѓе наменета за здравствени работници

Согласно Националната годишна програма за јавно здравје на Република Северна Македонија,  Службен весник на РСМ бр.18/2024 година, Институтот за јавно здравје -  Одделот за здравст...

Image
НАЦИОНАЛЕН МЕСЕЦ ЗА ПОДИГАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РАКОТ НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО - МАРТ 2024 ГОДИНА

  Mесец за подигање на свеста за ракот на дебелото црево, е многу битен за информирање на граѓаните, за четвртиот најчест тип на рак во Соединетите Држави и светот. Со над 100.000 нови...

Image
Светски ден на дебелината, 4 март

  Дебелината кај возрасните и децата во Северна Македонија стабилно на високо ниво Институт за јавно здравје, Скопје, 4 март 2024   Најновата студија објавена во The Lancet пок...

Image
ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБА СО ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО Р. СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО 2024 ГОДИНА, ЗАКЛУЧНО СО 29.02.2024

 ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБА СО ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО Р. СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО 2024 ГОДИНА, ЗАКЛУЧНО СО 29.02.2024